DR. OETKER BABKA PODWÓJNA CZEKOLADA 415G

37210441/20181115

Nazwa produktu uregulowana prawnie


Moja Babka podwójna czekolada - ciasto w proszku.

Przepisy


Dodaj: do ciasta: - 3 jaja - 100 g miękkiego masła - 50 ml mleka (ok. 5 łyżek) do polewy: - 25 g masła - 2 łyżki mleka (lub śmietanki 30% tł.) Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie ciasta: Piekarnik nastaw na temperaturę 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. 2. Dodawanie kropelek i nakładanie do formy: Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Z torebki z kropelkami czekolady odsyp 1 łyżeczkę kropelek. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy, dokładnie wybierając wszystko z miski. 3. Pieczenie: Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Temperatura: ok. 175°C Czas pieczenia: ok. 70 min (do suchego patyczka) Po ok. 10 min od upieczenia możesz już udekorować ciasto polewą. 4. Przygotowanie polewy: W małym garnku rozpuść 25 g masła z 2 łyżkami mleka (bądź śmietanki). Wsyp zawartość torebki z polewą oraz dodaj wcześniej odsypane kropelki. Energicznie mieszaj, gotując na małym ogniu przez ok. 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch babki (rozsmarowując polewę łyżką na babce w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza). Pozostaw do ostygnięcia. Smacznego! Muffinki (12 szt.) Formę do muffinek posmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papilotkami. Ciasto przygotuj według punktu 1 sposobu przygotowania i rozłóż je równomiernie w formie lub papilotkach (po ok. 1 pełnej łyżce). Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temp. 175°C i piecz ok. 25 min (do suchego patyczka). Po ok. 10 min od upieczenia możesz już dekorować muffinki polewą. Przygotuj polewę według punktu 4 sposobu przygotowania. Małymi porcjami starannie rozsmaruj ją łyżeczką na całej powierzchni każdej muffinki. Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl

Wartość odżywcza w 100 g


Energia: 1498 kJ
Energia: 358 kcal
Tłuszcz : 18 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone : 10 g
Węglowodany : 44 g
w tym Cukry : 27 g
Białko : 4,9 g
Sól : 0,99 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).:
Z mieszanki otrzymujemy 16 porcji:
1 porcja = ok. 49 g:


Składniki


cukier, skrobia PSZENNA, mąka PSZENNA, 9,6% kropelki czekoladowe (cukier, masa kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyny słonecznikowe)), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, skrobie, skrobia modyfikowana, proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglan sodu), mąka PSZENNA), błonnik z cykorii, 0,6% czekolada w proszku (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, dekstroza), żelatyna, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), aromaty (zawierają LAKTOZĘ), sól, naturalny aromat waniliowy (zawiera MLEKO)

Jednostka


g

Rozmiar opakowania


415

Jednostka (specyficzna)


Jednostka (specyficzna): Gramów


Wymiar liczbowy


Wymiar liczbowy: 415


Zawartość opakowania


Opakowanie zawiera:, 341 g mieszanki do przyrządzenia ciasta, 34 g mieszanki do przygotowania polewy, 40 g kropelek czekoladowych

O producencie


Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Cechy


bez barwników, bez syropu glukozowego, z kropelkami czekolady, z błyszczącą polewą

Adres zwrotny


Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 koszt 1 impulsu poł. lokalnego serwis@oetker.pl www.oetker.pl


Do góry