DR.OETKER BUDYŃ BANANOWY 40G

37210438/20181115

Format oznakowania alergenów


Wielkie litery

Nazwa produktu uregulowana prawnie


Budyń w proszku.

Przepisy


Przepis na: Kruche babeczki z budyniem Składniki: - 170 g mąki pszennej - 40 g cukru pudru - 100 g zimnego masła - 2 żółtka - szczypta soli - 300 ml mleka - 1 Budyń smak Bananowy Dr. Oetkera - 45 g cukru (3 czubate łyżki) - 250 ml śmietanki 30% tł. - 15 szt. truskawek Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto (mąkę pszenną, cukier puder, zimne masło, 2 żółtka i szczyptę soli) szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 - 40 minut. Foremki do tartaletek o śr. 6 cm wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, a następnie wykrawaj z niego koła nieco większe niż średnica foremki. Wylep nim foremki i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C. Foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 - 20 minut. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmij babeczki z foremek. Przygotuj krem: z 300 ml zimnego mleka odlej 100 ml i rozmieszaj w nim zawartość torebki z budyniem, dodając cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. Gotowy budyń przełóż do salaterki i przykryj folią spożywczą tak, by dotykała ona budyniu i wystudź. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno, dodaj ją stopniowo do wystudzonego budyniu i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach. Gotowy krem przełóż do babeczek i udekoruj plasterkami truskawek. Więcej przepisów na oetker.pl

Wartość odżywcza w 100 g


Energia: 382 kJ
Energia: 90 kcal
Tłuszcz : 1,8 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone : 1 g
Węglowodany : 16 g
w tym Cukry : 9,6 g
Białko : 3 g
Sól : 0,10 g
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje.:
1 porcja = około 142 g:
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:


Składniki


skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, aromaty, barwniki (kurkumina, karoteny), 0,1% koncentrat soku z bananów

Jednostka


g

Rozmiar opakowania


40

Jednostka (specyficzna)


Jednostka (specyficzna): Gramów


Wymiar liczbowy


Wymiar liczbowy: 40


O producencie


Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Opis produktu


Uwielbiasz smak domowego budyniu? To koniecznie wypróbuj nasz budyń o smaku bananowym! Posiada: - aksamitną konsystencję, - pełnię smaku. Idealny pomysł na rodzinny deser, łatwy w przygotowaniu. Polecamy!

Adres zwrotny


Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl

Przechowywanie


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotowanie i stosowanie


Na 0,5 l mleka 1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (30 g) cukru. 2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. 3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.

Adres producenta


Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk

Zalecenia dla alergików


Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Mleko: Może zawierać


Pozostałe informacje


1 porcja (142 g) zawiera: energia 542 kJ 128 kcal 6%* Energia w 100 g 382 kJ / 90 kcal *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Kategorie


Artykuły spożywcze, Mieszanki, galaretka i mąka, Inne


Do góry