DR.OETKER CIASTO I KREM DO KARPATKI 380G

37210441/20181115

Nazwa produktu uregulowana prawnie


Ciasto i krem do Karpatki w proszku.

Przepisy


Lista zakupów: - 4 jaja - 325 g masła lub margaryny - 500 ml mleka forma do pieczenia 25 cm / 35 cm Dodaj do kremu: - 500 ml mleka (ok. 2 szklanki) - 200 g masła lub margaryny (lub 200 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.) do ciasta : - 250 ml wody (ok. 1 szklankę) - 125 g masła lub margaryny - 4 jaja Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie kremu Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu masło lub margarynę aż do połączenia składników. 2. Przygotowanie ciasta Piekarnik nagrzej do temp. 210°C (bez termoobiegu). Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 min do uzyskania z ciasta kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich rozprowadź cienką warstwą w formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą przykryj folią. 3. Pieczenie Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C i piecz ok. 25 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz ok. 15-20 min. Drugą część ciasta upiecz tak samo. 4. Przekładanie Gdy ciasto wystygnie, na jedną warstwę ciasta wyłóż przygotowany krem i przykryj drugą warstwą ciasta. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Możesz przyrządzić delikatniejszą wersję Kremu, zastępując masło ubitą śmietanką 30% tł. Przygotuj krem budyniowy wg punktu 1. sposobu przygotowania, ostudź do temp. pokojowej, miksuj 1 min i zamiast masła dodaj do niego 200 ml dobrze ubitej śmietanki 30% tł. Śmietanę dokładaj stopniowo, miksując na najniższych obrotach do połączenia z kremem. Porada Jeśli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je na ok. 20-30 min przed podaniem. Dzięki temu krem odzyska delikatną miękkość. Smacznego! Eklerki (ok. 20 sztuk) Krem Przygotuj krem wg punktu 1. sposobu przygotowania. Ciasto Przygotuj ciasto wg punktu 2. sposobu przygotowania i nakładaj porcjami za pomocą szprycy do dekoracji, w odległości 5 cm od siebie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczenie Piecz przez 25 min w nagrzanym piekarniku w temp. 210°C, następnie zmniejsz temp. do 150°C i piecz jeszcze przez 15 minut. Przekładanie Przekrój ostudzone eklerki i napełnij je kremem. Posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Wartość odżywcza w 100 g


Energia: 1098 kJ
Energia: 264 kcal
Tłuszcz : 18,3 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone : 10,8 g
Węglowodany : 20,7 g
w tym Cukry : 11,3 g
Białko : 3,9 g
Sól : 0,21 g
Ciasto można podzielić na 30 porcji. 1 porcja = ok. 56 g:
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:


Składniki


cukier, mąka PSZENNA, skrobia, MLEKO odtłuszczone w proszku, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), aromaty, barwniki (kurkumina, karoteny), sól

Jednostka


g

Rozmiar opakowania


380

Jednostka (specyficzna)


Jednostka (specyficzna): Gramów


Wymiar liczbowy


Wymiar liczbowy: 380


Zawartość opakowania


Opakowanie zawiera:, 140 g mieszanki do przyrządzenia ciasta, 240 g mieszanki do przyrządzenia kremu

O producencie


Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Cechy


wspaniale wyrasta!


Do góry