DR.OETKER BUDYŃ WANILIOWY 40G

37210438/20181115

Format oznakowania alergenów


Wielkie litery

Nazwa produktu uregulowana prawnie


Budyń w proszku.

Przepisy


Przepis na: Klasyczną karpatkę Składniki: - 250 ml wody - 120 g masła - 150 g mąki pszennej - 5 jajek - 750 ml mleka - 80 g cukru - 2 Budynie smak Waniliowy Dr. Oetkera - 200 g miękkiego masła Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę i masło zagotuj. Do wrzącej wody wsyp przesianą mąkę cały czas gotując na średniej mocy palnika, mieszaj przez około 3-4 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta. Ciasto rozłóż równomiernie na blaszce. Piecz przez około 35-40 minut. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić czy ciasto jest dobrze wysuszone od spodu. Jeśli jest wilgotne, zmniejsz temperaturę do 150°C i susz przez kolejne 10-15 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka, zagotuj. Przelej wymieszany budyń z mlekiem i cukrem i zagotuj do uzyskania budyniowej konsystencji. Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Wystudzony budyń krótko zmiksuj. Cały czas miksując dodawaj łyżka po łyżce miękkie masło. Wystudzone ciasto przekrój na pół. Rozsmaruj na nim krem budyniowy. Przykryj go połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, aby krem stężał. Przed podaniem oprósz karpatkę cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami. Więcej przepisów na oetker.pl

Wartość odżywcza w 100 g


Energia: 381 kJ
Energia: 90 kcal
Tłuszcz : 1,8 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone : 1,0 g
Węglowodany : 16 g
w tym Cukry : 9,6 g
Białko : 3,0 g
Sól : 0,10 g
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. 1 porcja = około 142 g:
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:


Składniki


skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, aromaty, barwnik (karoteny), ekstrakt wanilii

Jednostka


g

Rozmiar opakowania


40

Jednostka (specyficzna)


Jednostka (specyficzna): Gramów


Wymiar liczbowy


Wymiar liczbowy: 40


O producencie


Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Opis produktu


Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu waniliowego, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. W ofercie Dr. Oetkera każdy z nas znajdzie coś dla siebie.

Adres zwrotny


Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl

Przechowywanie


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotowanie i stosowanie


Na 0,5 l mleka 1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru. 2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. 3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.

Adres producenta


Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk

Zalecenia dla alergików


Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Mleko: Może zawierać



Do góry