609 910 799
- Nowości
- Polecane
- Chemia
- Cukiernia
- Desery
- Dla Zwierząt
- Dla dzieci
- Kawa i herbata
- Mięso i wędliny
- Mrożonki
- Nabiał
- Napoje
- Napoje bezalkoholowe
- Owoce i warzywa
- Pieczywo
- Prasa
- Produkty sypkie
- Przetwory i konserwy
- Przyprawy i sosy
- Ryby
- Słodycze i przekąski
- Wyroby garmażeryjne
- Znicze
- Żywność ekologiczna
- Żywność bezglutenowa
1.15zł / szt
DR.OETKER BUDYŃ WANILIOWY 40G
37210438/20181115
Energia: 90 kcal
Tłuszcz : 1,8 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone : 1,0 g
Węglowodany : 16 g
w tym Cukry : 9,6 g
Białko : 3,0 g
Sól : 0,10 g
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. 1 porcja = około 142 g:
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:
Format oznakowania alergenów
Wielkie literyNazwa produktu uregulowana prawnie
Budyń w proszku.Przepisy
Przepis na: Klasyczną karpatkę Składniki: - 250 ml wody - 120 g masła - 150 g mąki pszennej - 5 jajek - 750 ml mleka - 80 g cukru - 2 Budynie smak Waniliowy Dr. Oetkera - 200 g miękkiego masła Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę i masło zagotuj. Do wrzącej wody wsyp przesianą mąkę cały czas gotując na średniej mocy palnika, mieszaj przez około 3-4 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta. Ciasto rozłóż równomiernie na blaszce. Piecz przez około 35-40 minut. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić czy ciasto jest dobrze wysuszone od spodu. Jeśli jest wilgotne, zmniejsz temperaturę do 150°C i susz przez kolejne 10-15 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka, zagotuj. Przelej wymieszany budyń z mlekiem i cukrem i zagotuj do uzyskania budyniowej konsystencji. Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Wystudzony budyń krótko zmiksuj. Cały czas miksując dodawaj łyżka po łyżce miękkie masło. Wystudzone ciasto przekrój na pół. Rozsmaruj na nim krem budyniowy. Przykryj go połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, aby krem stężał. Przed podaniem oprósz karpatkę cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami. Więcej przepisów na oetker.plWartość odżywcza w 100 g
Energia: 381 kJEnergia: 90 kcal
Tłuszcz : 1,8 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone : 1,0 g
Węglowodany : 16 g
w tym Cukry : 9,6 g
Białko : 3,0 g
Sól : 0,10 g
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. 1 porcja = około 142 g:
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).: