DR.OETKER BUDYŃ ŚMIETANKOWY 40G

37210438/20181115

Format oznakowania alergenów


Wielkie litery

Nazwa produktu uregulowana prawnie


Budyń w proszku.

Przepisy


Przepis na: Sernik śmietankowy Składniki: - 150 g herbatników - 2 łyżki Ciemnego kakao Dr. Oetkera - 225 g masła - 1 kg twarogu sernikowego - 350 g drobnego cukru - 6 jajek, żółtka i białko osobno - 1 Budyń smak Śmietankowy Dr. Oetkera - 350 ml śmietanki 30% tł. - 150 g czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: Śmietankę schłodź w lodówce. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C. Herbatniki pokrusz na piasek przy pomocy blendera lub wałka. Do pokruszonych herbatników dodaj kakao i płynne masło (100 g), dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia. Obniż temperaturę piekarnika do 150°C. Boki formy wysmaruj masłem. W dużej misce utrzyj 125 g miękkiego masła z cukrem na jasny krem. Dalej ucierając, porcjami dodawaj twaróg. Dodaj żółtka i budyń. W oddzielnych miskach ubij białka i dobrze schłodzoną śmietankę (250 ml) i połącz z masą serową. Następnie przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do wystudzenia. Pozostałą śmietankę podgrzej. Gorącą śmietankę zalej kawałkami czekolady. Po kilku minutach wymieszaj. Polewę przelej na sernik i odstaw do lodówki do zastygnięcia. Więcej przepisów na oetker.pl

Wartość odżywcza w 100 g


Energia: 382 kJ
Energia: 90 kcal
Tłuszcz : 1,8 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone: 1,1 g
Węglowodany : 16 g
w tym Cukry: 9,6 g
Białko : 3,0 g
Sól : 0,10 g
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. 1 porcja = około 142 g:
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). :


Składniki


skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, aromaty, 0,3% ŚMIETANKA w proszku, barwnik (ryboflawiny)

Jednostka


g

Rozmiar opakowania


40

Jednostka (specyficzna)


Jednostka (specyficzna): Gramów


Wymiar liczbowy


Wymiar liczbowy: 40


O producencie


Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Opis produktu


Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. Budynie są także wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Na ich bazie możesz przygotować lekkie torty, serniki, babeczki lub różnego rodzaju desery i naleśniki. Spróbuj wszystkie smaki! Co wyróżnia budynie Dr. Oetkera: - pełny smak - aksamitna konsystencja - idealny dodatek do ciast i deserów

Adres zwrotny


Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl

Przechowywanie


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotowanie i stosowanie


Na 0,5 l mleka 1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki, dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru. 2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. 3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.

Adres producenta


Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk

Zalecenia dla alergików


Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Mleko: Zawiera



Do góry