DR.OETKER BUDYŃ CZEKOLADOWY 45G

37210438/20181115

Tekst dotyczący alergenów


Możliwa obecność GLUTENU.

Format oznakowania alergenów


Wielkie litery

Nazwa produktu uregulowana prawnie


Budyń w proszku.

Przepisy


Przepis na: Kostkę stracciatella z kremem budyniowym Składniki: - 50 g mąki pszennej - 180 g cukru - 4 jajka - 150 g miękkiego masła - 3 Budynie smak Czekoladowy Dr. Oetkera - 1 łyżka Ciemnego kakao Dr. Oetkera - 2 tabliczki (po 100 g) czekolady (gorzka, mleczna) - 600 ml mleka - 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł. - 250 g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - szczypta soli Sposób przygotowania: Dno formy 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą (sztywną) pianę, pod koniec dodawaj stopniowo 100 g cukru, następnie żółtka. Na końcu delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z 1 budyniem i kakao. Ciasto przełóż do formy i piecz około 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Z 600 ml mleka odlej 200 ml i rozmieszaj w nim 2 budynie z pozostałym cukrem. Do garnka wlej 400 ml mleka, dodaj kawałki gorzkiej czekolady (100 g) i masło. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się masła i czekolady, zagotuj. Na końcu wlej pozostałą porcje mleka wymieszaną z budyniami i cukrem. Gotuj na małym ogniu do uzyskania gęstego kremu budyniowego. Krem przelej na wystudzony biszkopt. Przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Pozostałą czekoladę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Śmietankę i serek mascarpone ubij z cukrem pudrem do uzyskania gęstego kremu. Do masy dodaj około 70 g startej czekolady. Zdejmij folię z kremu czekoladowego i nałóż masę stracciatella. Pozostałą startą czekoladą udekoruj ciasto. Więcej przepisów na oetker.pl

Wartość odżywcza w 100 g


Energia: 388 kJ
Energia: 92 kcal
Tłuszcz : 1,9 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone : 1,1 g
Węglowodany : 15 g
w tym Cukry : 9,5 g
Białko : 3,3 g
Sól : 0,14 g
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje.:
1 porcja = około 143 g:
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:


Składniki


skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, 1,1% czekolada w proszku (kakao w proszku, cukier, dekstroza), aromat (zawiera LAKTOZĘ)

Jednostka


g

Rozmiar opakowania


45

Jednostka (specyficzna)


Jednostka (specyficzna): Gramów


Wymiar liczbowy


Wymiar liczbowy: 45


O producencie


Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Opis produktu


Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu czekoladowego, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. W ofercie Dr. Oetkera każdy z nas znajdzie coś dla siebie.

Adres zwrotny


Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 koszt 1 impulsu poł. lokalnego serwis@oetker.pl www.oetker.pl

Przechowywanie


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotowanie i stosowanie


Na 0,5 l mleka 1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru. 2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. 3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.

Adres producenta


Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk


Do góry