DR.OETKER PIERNIK XXL 650G

37210441/20181115

Nazwa produktu uregulowana prawnie


Mieszanka ciasta w proszku Piernik XXL.

Przepisy


Dodaj: - 250 g masła lub margaryny - 3 jaja - 100 ml wody (ok. 10 łyżek) - polewę lub cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie ciasta Rozpuścić i ostudzić masło lub margarynę. Piekarnik nastaw na temp. ok. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzony tłuszcz i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta. 2. Nakładanie do formy Foremkę posmaruj tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do formy. 3. Pieczenie Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Temperatura: ok. 180°C Czas pieczenia: ok. 45-50 min 4. Dekorowanie Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem. Smacznego! Piernik przekładany Ciasto Piernik upiecz zgodnie ze sposobem przygotowania, dodając w trakcie miksowania dodatkowo 3 łyżki powideł śliwkowych. Po ostudzeniu przekrój w poziomie, tworząc 2 blaty. Masa budyniowa Z 375 ml mleka odlej 1 szklanki, wsyp Budyń waniliowy Dr. Oetkera, 4 łyżki cukru, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej wymieszany budyń z cukrem. Mieszając gotuj do zgęstnienia. Przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się ona z budyniem. Odstaw do wystudzenia (budyń powinien mieć taką samą temperaturę jak masło). 100 g miękkiego masła utrzyj na puch, dodawaj po łyżce budyniu i ucieraj na gładką masę. Masę rozsmaruj na dolnej warstwie piernika. Wierzch piernika polej gotową polewą Dr. Oetkera i natychmiast posyp bakaliami (ok. 200 g: rodzynki, posiekane orzechy włoskie, laskowe, migdały). Jeśli chcesz wzbogacić piernik bakaliami, zwiększ ilość wody dodawanej do ciasta w p. 1 przygotowania o 50 ml, zmiksuj składniki, obtocz w 1 łyżce mąki 150 g bakalii (po 50 g rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i suszonych śliwek) i delikatnie wymieszaj je ze zmiksowanym ciastem. Masę nałóż do formy i upiecz. Temperatura: ok. 180°C Czas pieczenia: ok. 50 min

Wartość odżywcza w 100 g


Energia: 1573 kJ
Energia: 376 kcal
Tłuszcz : 20 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone: 5,3 g
Węglowodany : 44 g
w tym Cukry: 25 g
Białko : 5,5 g
Sól: 0,76 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:
Ciasto można podzielić na 35 porcji, 1 porcja = około 33 g:


Składniki


mąka PSZENNA, cukier, MLEKO odtłuszczone w proszku, 1,8% mieszanka przypraw, substancje spulchniające: (węglany sodu, difosforany), tłuszcz roślinny palmowy w proszku (zawiera białka MLEKA), 0,9% cykoria, ekstrakt kawy zbożowej (JĘCZMIEŃ, ŻYTO, cykoria), 0,4% cynamon mielony, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, 0,1% miód w proszku, aromaty

Jednostka


g

Rozmiar opakowania


654

Jednostka (specyficzna)


Jednostka (specyficzna): Gramów


Wymiar liczbowy


Wymiar liczbowy: 654


O producencie


Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Cechy


z korzennymi przyprawami i miodem

Adres zwrotny


Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 koszt 1 impulsu poł. lokalnego serwis@oetker.pl www.oetker.pl

Przechowywanie


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Adres producenta


Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk

Zalecenia dla alergików


Jęczmień: Zawiera
Mleko: Zawiera
Żyto: Zawiera
Pszenica: Zawiera


Kategorie


Artykuły spożywcze, Mieszanki, galaretka i mąka, Ciasto w proszku


Do góry