DR.OETKER MURZYNEK 350G

37210441/20181115

Format oznakowania alergenów


Wielkie litery

Nazwa produktu uregulowana prawnie


Ciasto Murzynek w proszku

Przepisy


Ciasto Murzynek Dodaj: - 3 jaja - 100 g masła (lub margaryny) - 80 ml mleka (ok. 8 łyżek) Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie ciasta Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękki tłuszcz i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta. 2. Nakładanie do formy Foremkę (dł. ok. 25 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki. 3. Pieczenie Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Temperatura: 180°C Czas pieczenia: ok. 55-60 min (do suchego patyczka) Uwaga: Po ok. 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm. Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem. Murzynek z ajerkoniakiem Forma do pieczenia 25 cm Ciasto Ciasto przygotuj wg p. 1 sposobu przygotowania, dodając tylko 50 ml mleka. Pod koniec miksowania dodaj 50 ml ajerkoniaku i miksuj całość jeszcze 2 min. Ciasto nałóż do formy i piecz jak w przepisie podstawowym. Upieczoną babkę pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wyjmij ją z formy i udekoruj polewą. Polewa 40 g białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozsmaruj ją na płaskim talerzu i odstaw do zastygnięcia. Następnie nożem zeskrob duże wiórki. 50 g białej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady i 50 ml śmietanki 30% tł. rozpuść w kąpieli wodnej i pomieszaj. Ciasto udekoruj polewą i pozostaw do przestudzenia. Następnie posyp wiórkami z białej czekolady. Muffinki 12 sztuk Formę do muffinek posmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papilotkami. Ciasto przygotuj wg p. 1 sposobu przygotowania i rozłóż równomiernie formie lub papilotkach. Piecz na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika w temp. 180°C przez ok. 23-25 min (do suchego patyczka). Smacznego!

Wartość odżywcza w 100 g


Energia: 1350 kJ
Energia: 322 kcal
Tłuszcz : 15 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone : 4,2 g
Węglowodany : 39 g
w tym Cukry : 20 g
Białko : 6,8 g
Sól: 0,94 g
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 44 g:
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:


Składniki


mąka PSZENNA, cukier, proszek do pieczenia (mąka PSZENNA, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu)), 5,7% kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, aromat, sól

Jednostka


g

Rozmiar opakowania


350

Jednostka (specyficzna)


Jednostka (specyficzna): Gramów


Wymiar liczbowy


Wymiar liczbowy: 350


O producencie


Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Opis produktu


"Babka jogurtowa", "Babka o smaku cytrynowym", "Piernik" i "Murzynek" - wyróżniają się szczególnie prostym i szybkim sposobem przygotowania. Sięgnij po nie, jeśli nie masz zbyt dużo czasu, a chciałabyś w godzinę sprawić niespodziankę Twoim bliskim. Trzeba dodać jajka, mleko oraz tłuszcz i pyszne ciasto gotowe! Dzięki łatwemu przygotowaniu pyszne ciasto może pojawić się w Twoim domu każdego dnia. Ciasta te są szczególnie lubiane przez dzieci. Warto wiedzieć... Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.

Cechy


bez barwników, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego

Przechowywanie


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Adres producenta


Dr. Oetker Polska Sp. z. o. o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk


Do góry