SANTE OTRĘBY ŻYTNIE 150G

Nazwa produktu uregulowana prawnie


Otręby żytnie stabilizowane

Przepisy


Kuchnia Sante Papryka zapiekana na kruchym cieście Składniki: ok. 50 g otrąb żytnich Sante, po jednej papryce czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 3 łyżki oliwy, pół szklanki jogurtu, 15 dag żółtego sera, po pół łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu, sól, pieprz; na ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, sól; do dekoracji: kilka gałązek natki pietruszki. Przygotowanie: Z mąki, masła i odrobiny soli zagnieć ciasto, włóż je do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstaw do lodówki na 30 min. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w słupki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Czosnek odbierz, drobno posiekaj. Warzywa lekko podsmaż, przypraw solą, pieprzem i ziołami. Ciasto wstaw do piekarnika i w temperaturze 190°C piecz przez 20 min. Podpieczone ciasto posyp obficie otrębami, wyłóż podsmażone warzywa. Jajka wymieszaj z jogurtem, wylej na warzywa, posyp tartym serem i zapiekaj 20 min w 180°C. Upieczoną potrawę podziel na porcje, ozdób gałązkami natki. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na www.sante.pl

Wartość odżywcza w 100 g


Wartość energetyczna: 1168 kJ / 281 kcal
Tłuszcz: 4,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Węglowodany: 26 g
w tym cukry: 3 g
Błonnik: 39 g
Białko: 15 g
Sól: 0,01 g
Witaminy:
Kwas foliowy: 72 µg (36%)*
Składniki mineralne:
Potas: 900 mg (45%)*
Fosfor: 750 mg (107%)*
Magnez: 300 mg (80%)*
Żelazo: 9,5 mg (68%)*
Cynk: 8,0 mg (80%)*
*% Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej.:


Średnia miara


Średnia miara (e)

Jednostka


g

Rozmiar opakowania


150

Jednostka (specyficzna)


Jednostka (specyficzna): Gramów


Wymiar liczbowy


Wymiar liczbowy: 150


Opis produktu


Otręby żytnie Sante to produkt otrzymywany podczas przemiału ziarna żyta, dodatkowo prażony w celu podniesienia jego walorów smakowych i odżywczych. Otrębami możemy posypywać zupy, chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka.

Cechy


bogate w błonnik, fosfor, magnez i żelazo

Adres zwrotny


Sante A. Kowalski sp.j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa Uwagi o produktach "Sante" prosimy kierować do serwisu konsumenta: serwis@sante.pl

Przechowywanie


Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Adres producenta


Sante A. Kowalski sp.j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa

Zalecenia dla alergików


Mleko: Może zawierać
Soja: Może zawierać


Kategorie


Artykuły spożywcze, Płatki śniadaniowe, Inne


Do góry