KUPIEC RYŻ DO RISOTTO ARBORIO 400G

Logotypy stron trzecich


Jakość Sprawdzona TÜV Rheinland, www.tuv.pl

Pochodzenie


Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce.


Przepisy


Zielone risotto Składniki na 2 osoby: - 100 g ryżu do risotto arborio Kupiec - 1 cebulka dymka - 10 dag mrożonego groszku - 2 łodygi selera naciowego - 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku - 3 łyżki masła - bulion drobiowy - 1 szkl. śmietany - 1 limonka - 4 plasterki szynki parmeńskiej - przyprawy do smaku: zmielony kolorowy pieprz, kurkuma, sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło, gdy się rozpuści dodać dymkę, zmielony kolorowy pieprz i wymieszać. Gdy cebulka zmięknie dodać ryż, chwilę smażyć, wlać 1 szkl. bulionu i wymieszać. Dodawać po 1 szkl. bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Pod koniec gotowania dodać umyty i pokrojony w plasterki seler naciowy, wymieszać. Gdy ryż będzie miękki dodać groszek, śmietanę, 1 łyżkę soku z limonki, kurkumę, sól, pieprz do smaku. Podawać ciepłe posypane szczypiorkiem i przyozdobione szynką parmeńską.

Wartość odżywcza w 100 g


Wartość energetyczna : 1470 kJ
: 346 kcal
Tłuszcz : 0,8 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,2 g
Węglowodany : 78 g
- w tym cukry : 0,2 g
Błonnik : 2,4 g
Białko : 6,7 g
Sól : 0,02 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:


Jednostka


g

Rozmiar opakowania


4 x 100

Jednostka (specyficzna)


Jednostka (specyficzna): Gramów


Wymiar liczbowy


Wymiar liczbowy: 100


Liczba jednostek


Liczba jednostek: 4


O producencie


Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl

Opis produktu


Arborio to najbardziej popularny ryż do risotto we Włoszech. Risotto jest potrawą przyrządzaną ze składników sezonowych, może być podawane jako przystawka albo danie główne. Wyróżnia się kremową konsystencją i aksamitnym smakiem. Warto spożywać Ryż Arborio, gdyż: dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak; odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia; idealnie nadająca się do risotto.

Cechy


nr 1 w Polsce!*, *Kupiec za Nielsen - Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska, sprzedaż w kilogramach w okresie IV 2013 - III 2014 w kategorii Ryż Arborio.

Adres zwrotny


KUPIEC Sp. z o.o. ul. Kupiecka 17 Paprotnia 62-513 Krzymów Poland kupiec@kupiec.pl www.kupiec.pl

Kraj


Kraj produkcji: Polska


Przechowywanie


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotowanie i stosowanie


czas gotowania ok. 15 minut Sposób przygotowania: Do rondla z roztopionym tłuszczem wsypać 1 szklankę ryżu arborio i mieszać do czasu, aż ryż stanie się przezroczysty. Następnie wlać 2 szklanki bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie bulion.

Adres producenta


KUPIEC Sp. z o.o. ul. Kupiecka 17 Paprotnia 62-513 Krzymów Poland

Pozostałe informacje


Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 735 kJ 173 kcal 9%* w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS* Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu. 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Kategorie


Artykuły spożywcze, Ryż i makaron, Ryż


Do góry